вторник, 14 октомври 2008 г.

Шок през 2010 година

Целта на тази кратка статия е да ви запознае с един интересен проект. Ще карам направо и в телеграфен стил - става въпрос за филма по играта Bioshock. Следващите редове са специално за онези от вас, на които им се преобръща нещо в стомаха като чуят словосъчетанието "компютърна/видео игра".
Защо смятам, че този проект заслужава внимание? Ами простичко е:

1. Bioshock е велика игра. Но това, което е по-важно в случая е, че Bioshock е игра, която разполага със: страхотна история; невероятно развит, колоритен (и странен) свят; изключително дълбока атмосфера (хаха, тези, които играли играта знаят, че този израз е верен не само в преносен смисъл), която смазва; феноменално добре изградени персонажи, всеки от които със своя собствена драма, мотиви и т.н. Нещо повече - Bioshock всъщност е един безумно философски поглед към човешката душа (един журналист го беше нарекъл "интерактивно философско есе"). Както и да го погледнем, това си е повече от добра база, за един чудесен филм.
2. Режисьор е Гор Вербински. Сред творенията на този човек са трилогията Карибски пирати, The Mexican, The Ring, The Weather Man и др. Един от най-добрите режисьори от новата школа, мисля че филмите му говорят красноречиво за това.
3. Сценарист - Джон Лоугън. В неговия актив пък присъстват филми от калибъра на Gladiator, The Last Samurai, The Aviator и Sweeny Todd на Бъртън.
4. За историята ще отговаря Кен Ливайн, който пък е създателя на самата игра.

Ами това е - според мен има повече от солидни предпоставки да получим един мрачен шедьовър през 2010 година. Засега обявени имена за каста няма, но не се съмнявам, че актьорите ще бъдат добре подбрани. Ще се видим в Rapture.

П.П.: Едно малко уточнение - тази статия слага началото на цяла серия от материали, които ще имат за цел да ви информират за предстоящи в по-далечно бъдеще кино проекти. Самите материали няма да гонят изчерпателност, тъй като информацията за филмите, които ще бъдат разгледани не е особено обилна в момента. Тяхната функция ще бъде по-скоро насочваща.

Няма коментари: