петък, 3 октомври 2008 г.

Глупавата лисичка

Чета си аз разни неща в нета, върша си обичайните простотии... Не щеш ли, попадам на твърде обезпокоителна информация, всъщност не - това е най-глупавото, тъпо и олигофренско нещо, на което съм попадал скоро. И най-лошото е, че се е случвало и преди. И аз съм адски ядосан!
Ако се чудите за какво говоря - пояснявам: за най-голямо мое (а и на всички нормални тв зрители) съжаление Terminator: The Sarah Connor Chronicles ще бъде спрян. Да, факт, сигурен дотолкова, че ако има някаква надеждица за обратното, то тя е точно това - абсолютно празна, неподплатена с нищо надеждица за някакво чудо.
Доста пъти съм се канил да напиша коментар за тъпотията, която ни залива от малкия екран, за грандиозната некадърност с която се характеризират хората, взимащи решенията в тази или онази телевизия - било тя българска иличужда. Не ми остава време, а тази кратка статия също няма да обхване проблема изцяло. Не това е целта й. С нея искам, чисто и просто, да задам въпроса: Как се стигна дотам, да бъде спрян един от най-добрите сериали за последните години?
Картинката е грозна и тъжна. Жалка. Падението на телевизионните компании, в последните години, е толкова голямо, че неслучайно нормалната публика се отврати и отказа да им играе по свирката. За незапознатите - тази година се наблюдава общ спад на рейтингите в Америка. На всички телевизии! На всички предавания!! Ак към това добавим и стачката на сценаристите от миналата година, можем спокойно да заключим, че кризата е тотална. Но за нея са виновни единствено и само телевизиите, които в преследване на заветните рейтинги режат всичко по-добро и интелигентно (както се разбрахме, нормалната публика е отблъсната, така че остава едно не особено интелигентно стадо сеирджии, което минава за аудитория) и оставят високорейтинговите тъпи лайна. Като пример веднага изниква прекрасният Day Break, който бе спрян след шести епизод (слава богу, от ABC поне го пуснаха online), но примерите са много. А FOX определено са сред първенците по този показател. И по идиотия.
И така, Сара Конър ще бъде принесена в жертва заради нисък рейтинг. Шоуто не се представяло добре в общ план, а направо трагично в двете най-важни демографски групи - 18-35 и 18-49. Тук някъде идва и другата нелипица - терминаторския сериал бил виновен за слабите резултати на Prison Break. Умопомрачителна глупост! Сега, аз обичам PB, обаче едно такова оправдание е просто смехотворно! Истината е, че Фокс целенасочено затриват сериала си, поставяйки го в абсолютно неподходящ timeslot, в директна конкуренция с Heroes и Dancing with the Stars например.
Към днешна дата основните критики към сериала също будят насмешка. Върлите фенове на Terminator го опрекват, че не бил достатъчно близо до филмите, че се гаврел с митологията на оригиналите. Пълна глупост - от всеки кадър си личи, че сериалът е правен от фенове на филмите. Нещо повече - един от продуцентите е близък приятел с Камерън. Има много препратки и намигвания, които изключително добре пасват на атмосферата и отдават почит към класиките.
Другата критика е, че нямало достатъчно екшън. Това въобще, няма да го коментирам, защото не виждам смисъл. Очевидно някои хора искат шоу по формулата - произволен терминатор всяка седмица. Тъпо.
Очевидно тъпотията е повсеместна и това доведе до умъртвяването на един по-добрите сериали. Но той няма да бъде единствената жертва. Телевизията загнива все повече и повече, и не е твърде далеч времето, когато телевизионните империи ще се сринат. Под собствената си тежест и заради собствената си глупост. На мен ми остава само да си пожелая това да се случи по-скоро...

Няма коментари: